NEPONOVLJIVI AKINFENWA

Najveća ikona engleskih niželigaških travnjaka oprostit će se od nogometa pred 90 tisuća ljudi

Jedna od najvećih otočkih ikona oprostit će se onako kako mu pristaje.

Poraz od 1:0, koji su Wycombe Wanderersi doživjeli na gostovanju kod MK Donsa, nije ugrozio ambicije Wycombe Wanderersa za povratak u Championship, odnosno drugi razred engleskog nogometa. Pobjeda od 2:0 iz prvog susreta odvela ih je u finale, a danas će saznati hoće li im se tamo suprotstaviti Sunderland ili Sheffield Wednesday.

Razlog zašto su mnogi tamo željeli vidjeti Wycombe cijeli se susret u Milton Keysu nalazio na klupi. U pitanju je Adebayo Akinfenwa, vjerojatno najveća ovostoljetna ikona engleskih nižih liga. Napadač koji će sutra proslaviti 40. rođendan već je ranije najavio kako je ovo njegova posljednja sezona, a posljednji susret doživjet će na najvećoj mogućoj sceni.

Engleski niželigaški nogomet nema veću ikonu

Finale će se održati 21. svibnja na Wembleyu, koji će po pravilu, kad su u pitanju kvalifikacijski susreti, biti popunjen do posljednjeg mjesta. 

Akinfenwa na engleskim travnjacima egzistira od 2003. godine, a nastupio je u svim EFL profesionalnim rangovima, upisavši 664 ligaška nastupa uz 195 postignutih pogodaka. 

Ono po čemu je ipak postao najpoznatiji je njegova konstitucija, odnosno činjenica da je netko profesionalni nogomet gotovo cijelu karijeru odigrao s preko sto kilograma težine, ali Englezi otkrivaju kako je to odlazilo i do 110 kilograma.

Sve to, uz osebujan karakter, učinilo ga je legendom i uspije li nastupiti na Wembleyu, nema sumnje kako će dobiti ovacije cijelog stadiona, neovisno o tome tko njegovom Wycombeu bude protivnik.

"Sjajno je, nevjerojatno, na Wembleyu ću imati 40 godina. Počeo sam na Hackney Marshesu, a završit ću na Wembleyu", rekao je Akinfenwa u razgovoru za Sky Sports.

Neovisno o tome što je većinu karijere proveo u trećem rangu engleskog nogometa, dobit će oproštaj kakav je rijetko tko imao. Sjetite se još nekoga tko je u svojoj posljednjoj utakmicu dobio ovacije 90 tisuća ljudi na jednom od najlegendarnijih stadiona svijeta. Ne možete? Ne čudimo se!