Moći će zaigrati na Roland Garrosu?

Francuzi usvojili novi zakon koji ide na ruku Đokoviću

Najbolji svjetski tenisač nije mogao nastupiti na Australian Openu, a u svibnju započinje Roland Garros, drugi Grand Slam turnir sezone.

Prvi Grand Slam turnir sezone, Australian Open, protječe bez najboljeg svjetskog tenisača Novaka Đokovića.

Svjetski broj jedan deportiran je iz Australije nakon što mu je konačnom odlukom odbijena viza, a čim je Đoković napustio Melbourne u svijetu tenisa nadvili su se upitnici u vezi daljnjih njegovih nastupa na turnirima. Naročito to vrijedi za preostale Grand Slamove u ovoj sezoni: Roland Garros, Wimbledon i US Open.

S obzirom da je, od navedenih, prvi po redu turnir u Parizu, s nestrpljenjem se iščekuju vijesti oko toga kako će se postaviti Francuzi po pitanju necijepljenih tenisača i tenisačica. Tako smo u proteklih nekoliko dana mogli pročitati da je Gil Moreton, predsjednik Francuskog teniskog saveza, izjavio da se oni već pripremaju za dolazak necijepljenih tenisača i tenisačica. Dan poslije njegove izjave ministrica sporta Roxana Maracineanu objavila je odluku o obveznom cijepljenju koje je izglasao parlament za sve strance sudionike sportskih događanja, što znači i za Roland Garros.

Osim cijepljenja, vrijedit će i preboljenje

Sada se čini kako se događa novi preokret. Naime, Francuzi su usvojili novi zakon, izglasao ga je Parlament uz zeleno svjetlo Ustavnog vijeća. Sukladno novim zakonskim odredbama, od ponedjeljka u Francuskoj profesionalni sportaši morat će pokazati zelenu Covid-propusnicu. U prijevodu, bit će potrebno ili cijepiti se ili imati dokaz o preboljenju, a dosad je to vrijedilo isključivo za cijepljene.

Za Đokovića bi ovo moglo biti spasonosno rješenje jer on je bio pozitivan na testu 16. prosinca. Roland Garros počinje 22. svibnja i trajat će do 5. svibnja. On je tek 11 dana od pozitivnog PCR testa dobio Covid-potvrdu o preboljenju, što znači da će moći doputovati u Pariz i započeti sa sudjelovanjem na turniru, a pritom će imati isti tretman kao i cijepljeni.

Do svibnja je još puno, a nema sumnje da će ova tema biti dominantna u svijetu tenisa u razdoblju koje je pred nama.