Ngannou iznenadio taktikom i prvi put u karijeri pobijedio na ovaj način

Figueiredo vratio pojas poslije pet rundi rata

Oba favorita na kladionicama nisu uspjeli slaviti, Francis Ngannou pobijedio je Cyrila Ganea na bodove, a Devieson Figuereido Brandona Morena.

Spektakularni UFC 270 dao je odgovor na pitanje "tko je najopakiji čovjek na svijetu", a tu laskavu titulu i pojas prvaka u teškoj kategoriji sljedećih nekoliko mjeseci nosit će i dalje Francis Ngannou koji je na sudačkim karticama pobijedio Cyrila Gana te ostao sam na vrhu teške kategorije. U sunaslovnoj borbi večeri Devieson Figuereido je također poslije pet teških rundi uspio vratiti svoj pojas u kategoriji "muha" pobijedivši Brandona Morena.

Iako se očekivalo kako će šake letjeti na sve strane, obojica su na startu dozirali svoju moć, a spretniji je u tim razmjenama bio privremeni prvak Gane, koji je prvi dio borbe dobio u izmjenama uz oktogon. Drugi je bio preslika prvog i Gane je udarcima s distance nastavio graditi bodovnu prednost te je protiv najopasnijeg suparnika u svojoj karijeri izgledao dosad najdominantnije.

A zatim u trećoj rundi iznenađenje. Ngannou je poslije prve minute runde u jednoj izmjeni zgrabio bokove francuskog i oborio ga u parter. Kamerunac je pokazao kako je njegov grappling drastično napredovao, pokušao poboljšati svoju poziciju i zamalo uzeti „full-mount“, međutim Gane se izvukao jedanput, a zatim i drugi put poslije još jednog uspješnog bacanja prvaka te se vratio u centar oktogona.

Shvativši kako hrvačka taktika pali, Ngannou se u četvrtoj ponovo okrenuo toj taktici i poslije dvije minute izmjena na nogama, pritisnuo Francuza uz ogradu i oborio u parter. Pune dvije minute ga je držao pod kontrolom i naizgled izjednačio borbu kod sudaca uoči posljednje runde.

Gledatelji su se spremili za posljednje kreševo, a kad tamo još jedna parteraška kamilica. Dva najopakija svjetska udarača pretvorili su se u majstore BJJ-a. Počeo je Gane, koji je ovaj put inicirao rušenje, u grapplerskim razmjenama čak imao priliku za polugu na peti, međutim Ngannou se izvukao i vratio u gard u dominantnoj poziciji. U tom položaju ostali su do kraja borbe i tek drugi put u karijeri Ngannou je svoju sudbinu morao staviti u ruke sucima.

Oni su presudili na stranu starog prvaka Francisa Ngannoua koji je prvi put u karijeri slavio na bodove i usput nanio Ganeu prvi poraz u profi borilačkoj karijeri. Kamerunac je dosad samo dvaput u karijeri morao ostati u oktogonu do zadnjeg gonga. Prvi put to je morao sa Stipom Miočićem, ali taj je okršaj izgubio i ovo mu je prva ovakva pobjeda.

Figueiredo u petoj rundi prelomio borbu i vratio pojas

Neuništivi Brandon Moreno i prvi izazivač Deiveson Figueiredo ušli su vrlo oprezno u svoj trilogijski meč znajući obojica kako će onaj tko izgubi jako dugo morati čekati novu priliku za napad na pojas. Pametniji je na koncu bio Figueiredo, koji je u vrlo tijesnih pet rundi odnio pobjedu nokdaunom u zadnjoj dionici borbe…

Poslije uvodnog ispitivanja na nogama nitko nije preuzeo inicijativu, ali recimo kako je prva runda otišla na stranu izazivača jer je kratko imao prvaka pod kontrolom u parteru. U drugoj ni jedan ni drugi nisu mijenjali plan i nastavili su se oprezno boriti, no ovaj put Moreno je tijesno uzeo rundu jer je pri kraju odlično uzdrmao izazivača.

U trećoj su se malo opustili i jedan drugog zatresli u bradu sredinom runde. Najprije je pogodio Figueiredo, a samo nekoliko sekundi kasnije Moreno je vratio. Nastavili su razmjenjivati na nogama, a u tim otvorenim izmjenama Figueiredo je izvlačio deblji kraj do zadnjih pet sekundi kad je preciznim udarcem u glavu spustio prvaka na tlo i sa zvukom gonga dobio rundu.

Činilo se kako će se u četvrtoj rundi akteri ove borbe konačno razmahati, međutim obojica su ponovo stisnuli kočnice. U zadnjoj minuti Figueiredo je pritisnuo Morena uz kavez, ali nije ga uspio zadržati i Meksikanac se izvukao i u posljednju rundu ušli su naizgled izjednačeni.

U petoj i posljednjoj rundi ponovo nije bilo divljanja, Moreno je izgledao bolje u prvoj polovici do jednog sjajnog zadnjeg direkta brazilskog borca koji je sjeo ravno u bradu. Meksikanski prvak posljedično je sjeo u parter, uspio se oporaviti u ringu, ali ne na sudačkim karticama i uz zvižduke cijele dvorane vratio svoj izgubljeni pojas.