RUKOMET / SP (Ž)

24.po redu / Japan

Šest godina je prošlo otkako su u listopadu 2013. saznali da će Japan i njihova rukometna reprezentacija biti domaćini IHF ženskog svjetskog prvenstva 2019. god. kada će igrati protiv Argentine u uvodnoj utakmici skupine D na Park Domeu u Kumamotu.

Skupina A
Aqua Dome Kumamoto

Angola će igrati sa Srbijom u Aqua Domeu u Kumamotu u 07:00 u uvodnom meču skupine A, pošto se već kvalificirala za Olimpijske igre u Tokiju 2020. u rujnu na afričkom olimpijskom kvalifikacijskom turniru za žene CAHB 2019. S olimpijskim mjestom koje već stoji uz afričke prvakinje i sada će nastojati ispraviti njihov najgori rejting na Svjetskom prvenstvu za žene - 19.mjesto 2017. godini.

Od njihove prve međunarodne medalje na Svjetskom prvenstvu za žene u 2015. godini, Nizozemska - sada s novim trenerom Emmanuelom Mayonnadeom - utvrđena je kao jedna od najjačih reprezentacija u rukometu, ali tek treba podići trofej. Ove su godine ostatale bez selektora, Nyckea Groota koji je odstupio od međunarodne dužnosti. U 10:00 sati susreću se sa Slovenijom u drugom meču s izabranicama Uroša Bregara.

U trećoj i posljednjoj igri Norveška igra protiv Kube. Norvežanke su povijesno, jedna od najuspješnijih stranreprezentacija u ženskom rukometu, ali trenutno nema velikih međunarodnih naslova, isto kao i protivnici Kuba, koji teže boljem povijesnom najboljem rangu od 21. mjesta stečenom prije točno 20 godina, 1999. godine ,

Norveškoj nedostaje čitav tim igrača zbog ozljede, ali imaju dovoljnu dubinu sastava koji bi potencijalno mogao dodati njihovu kolekciju medalja na Svjetskom prvenstvu, koja uključuje tri zlata.

Skupina B
Yamaga City Ukupna gimnazija / Prefekturna gimnazija Kumamoto

U uvodnoj utakmici grupe B susreću se prvaci Južne i Srednje Amerike, Brazil u 10 sati po našem vremenu u Kumamotu. Iako je Brazil 2013. godine preuzeo titulu svjetskog prvaka u Srbiji, čini se da Njemačka ima veće šanse započeti prvenstvo pobjedom.

Nakon rane eliminacije na domaćem Svjetskom prvenstvu 2017. godine, Njemačka se zahvalila Groeneru kao glavnom treneru - a tim je postao znatno jači, o čemu svjedoče i njihovi rezultati u Europi. Njemačka ima povijest na svojoj strani, s 10 pobjeda od 12 službenih susreta protiv Brazila, međutim, ekipa iz Južne Amerike pobijedila je u posljednja dva meča.

Svjetske prvakinje Francuska, sastaju se s reprezentacijom Republike Koreje u 10:00 u dvorni gimnazije Yamaga City. Posljednji put kada su se Francuska i Koreja sastale na Svjetskom prvenstvu, u Danskoj 2015., utakmica je završena neriješenim rezultatom, 22:22 (11:11). Francuska je od tog datuma osvojila medalje na svim velikim međunarodnim natjecanjima te su aktualne svjetske i europske prvakinje.

Prvi dan skupine B završava Australija u 12:30 po našem vremenu kada će igrati protiv Danske u Kumamotu. Ovaj meč označava povratak Australije na Svjetsko prvenstvo za žene u IHF-u, nakon njihovog posljednjeg sudjelovanja u 2013. godini. Predstavnici Oceanije kvalificirali su se na peto mjesto na Azijskom prvenstvu. Očekuje se sigurna i uvjerljiva pobjeda, u korist europljanki, koja je zadnji put propustila samo Svjetsko prvenstvo 2007. godine i od tada se nalazila na šestom ili višem mjestu na svakom SP.

Skupina C
Opća gimnazija Yatsushiro / Prefekturna gimnazija Kumamoto

Jedini debitanti na 24. svjetskom prvenstvu IHF-u, je Senegal, i suočavaju se s teškim zadatkom na samom početku jer igraju protiv Europskih prvakinja 2012. i srebrne su sa zadnjih olimpijskih igara, Crna Gora. Prošlo je sedam godina od kada je Crna Gora imala svoju najuspješniju godinu, ali momčad se malo promijenila i, osim razočaravajućih rezultata na Olimpijskim igrama i EURO-u 2016., oni su uporno bili prijetnja s velikim potencijalom.

Iskustvo u timu također znači da je Crna Gora gladna još jednog uspjeha - ali Senegal će također željeti svojim debijem obilježiti debi na Svjetskom prvenstvu. Sukob počinje u 07:00 sati po našem vremenu u Općoj gimnaziji Yatsushiro.

Mlada, ali vrlo perspektivna Mađarska započet će svoju kampanju u 10:00 sati protiv Kazahstana. Bit će to zanimljiv test za Mađarsku koja ima pet igračica iz pobjedničkog sastava juniorskog svjetskog prvenstva 2018. u timu koji se razvija i vrlo je impresivan.

Rezultati Mađarske u događajima mlađe dobne kategorije u posljednje dvije godine pokazuju da je budućnost izuzetno svijetla, a čini se da je samo pitanje vremena kada će oni biti jedan od glavnih timova koji će pobijediti. U subotu ćemo dobiti prvi nagovještaj koliko je tačno u tijeku razvoja. Mađarska je u Njemačkoj 2017. zauzela 15. mjesto, dok je Kazahstan bio na 22. mjestu.

Održat će se još jedan susret grupe C u dvorani gimnazije u Kumamotu. Brončane Rumunjke sa Svjetskog prvenstva 2015. godine u 10:00 sati po našem vremenu dočekat će Španjolsku, što će izgledati kao zanimljiv sukob jedne od najmoćnijih momčadi trenutno u Europi i one koja se obnavlja. Rumunjska se kvalificirala za Japan 2019 zahvaljujući njihovom četvrtom mjestu na EHF EURO 2018, gdje se Španjolska plasirala na 12. mjesto.

Četverostruka i trenutno svjetska rukometašica godine Cristina Neagu trebala bi biti dio rumunjske reprezentacije, ali vjerojatno će na terenu biti manje nego inače nakon ozljede u prosincu na EHF EURO 2018.

Skupina D
Park Dome Kumamoto

Nakon ceremonije otvaranja i prve utakmice domaćina, Rusija (olimpijske pobjednice 2016.) igraju protiv Narodne Republike Kine u 10:00, a Ambros Martin je nasljedio bivšeg trenera Evgenija Trefilova, koji je legenda ruskog rukometa, osvojivši brojne medalje sa Svjetskog prvenstva i dvije olimpijske medalje.

Martinov tim igra protiv Kine koja ima novog danskog trenera Heinea Ernsta Jensena. S velikim preokretom igrača od 2017. godine, kada su završili na 22. mjestu, suočeni su s teškim testom u svom uvodnom meču.

Švedska će igrati protiv Demokratske Republike Kongo u trećem i posljednjem susretu dana skupine D s afričkim brončanim medaljama koje su se pojavile na tek svom trećem svjetskom prvenstvu za žene nakon što su završile 20. 2013. i 24. 2015. Henrik Signell uspio je najaviti utjecajna Isabelle (Bella) Gullden u svom sastavu, nakon što je središnji bek u srpnju rodila prvo dijete.

"Kao i uvijek, Švedska se oslanja na timski rad i timski duh", rekla je Švedska igračica Anna Lagerquist prije prvenstva. "Svi radimo jedni za druge i pomažemo jedni drugima u uspjesima - imamo dobru mješavinu s vrlo iskusnim igračima i mladima koji se ne plaše."