NITTO ATP FINALE LONDON

THIEM ILI TSITSIPAS U BORBI ZA SVOJ NAJVEĆI NASLOV!

Dominic Thiem i Stefanos Tsitsipas igrat će svoje prvo finale na završnom turniru 8 najboljih igrača svijeta!

"Ovo je za mene samo veliki, veliki san," rekao je Thiem.

"Sjećam se da sam bio jednom kao dijete ovdje i gledao događaj, a za mene je to bilo jednostavno, nikad se nisam mogao zamisliti kako stojim ovdje", rekao je Tsitsipas nakon što je eliminirao Rogera Federera 6-3, 6-4. "Ali dogodilo se , Snovi se ostvaruju."

Snove pretvaraju u stvarnost. Ovo je trenutak koji su obojica čekali cijeli život, a za jednog od njih bit će još bolje kad podignu trofej na završnici sezone u nedjelju.

"To je jedan od najboljih turnira cijele godine, jedan od najprestižnijih turnira tijekom cijele godine, a ja imam priliku igrati sutrašnji finale. Meni je nestvarno ", rekao je Thiem koji je u polufinalu svrgnuo branitelja naslova Aleksandra Zvereva 7-5, 6-3. "Pobijediti branitelja, dobrog igrača, nevjerojatnog igrača, to je uvijek veliko postignuće i vrlo sam sretan."

Prije tri godine Thiem se prvi put natjecao na prvenstvu krajem godine. Jedan od njegovih udarnih partnera bio je 18-godišnji Tsitsipas, koji je u to vrijeme bio u strahu prema superzvijezdama oko sebe.

.

 

Thiem vodi u međusobnim susretima FedEx ATP Head2Head serije 4-2, a njihov posljednji susret došao je u finalu China Open-a u listopadu, u kojem je Austrijanac trijumfovao 3-6, 6-4, 6-1. To je bilo prvi put u ovom rivalstvu da igrač koji je osvojio prvi set nije dobio meč.

"Tek sam vidio sliku prije koje sam vježbao s njim kad sam prvi put ovdje igrao 2016. godine", rekao je Thiem. "To je nevjerojatna priča za nas oboje, jer vjerojatno obojica nismo mislili da ćemo se samo tri godine kasnije suočiti jedni s drugim u finalu."

Ovo je tek drugi put od 1996. da će u prvenstvenom meču na Nitto ATP finalu nastupiti dva igrača s jednom rukom. 1996. Pete Sampras pobijedio je Borisa Beckera, a 2006. Roger Federer pobijedio je Jamesa Blakea.

"To je vrlo lijepa činjenica, jer mislim da je bilo vremena u kojima nije bilo puno igrača s jednom rukom. A sada i ja, također mlađi, nevjerojatni igrači poput Stefanosa ili Denisa Shapovalova, igraju [s] jednom rukom backhand, tako da ćemo to gledati i narednih 10, 15 godina, što je sjajno ", rekao je Thiem. "Mislim da ako je igrate dobro kao i mi, to ima puno prednosti, a također, ili možda posebno, u zatvorenom prostoru zbog mnogih opcija koje imate."

Jedino područje na koje treba paziti su break poeni. U pet prethodnih sastanaka, obojica su pravila break u 40 posto svojih mogućnosti. Thiem je napravio 18 od 45 breakova, dok je Tsitsipas bio uspješan u 14 od 35 pokušaja. Tsitsipas je u subotu spasio 11 od 12 break poena, koje je imao protiv Federera, što mu je pomoglo da dobije 38-godišnjeg Švicarca.

Ovo je osmi put da su se oba finalista na Nitto ATP finalu plasirala tako daleko po prvi put.

Ako 21-godišnji Tsitsipas osvoji naslov, bit će najmlađi prvak u finalu sezone od 20-godišnjeg Lleytona Hewitta 2001. Grk će postati šesti najmlađi prvak u 50-godišnjoj povijesti turnira. John McEnroe drži rekord za najmlađeg prvaka, podigavši ​​trofej 1978., kada mu je bilo 19 godina. Sve pet najmlađih titlova u povijesti događaja doseglo je 1. mjesto na ATP ljestvici.

NAJMLAĐI PRVACI NA Nitto ATP Finalu U POVIJESTI 

PLAYER   YEAR  AGE
 1. JOHN MCENROE  1978  19
 2. PETE SAMPRAS  1991  20
 3. ANDRE AGASSI  1990  20
 4. LLEYTON HEWITT  2001  20
 5. BORIS BECKER  1988  21
 
 

Thiem je već bio prvi Austrijanac koji je stigao do polufinala Nitto ATP finala, uključujući bivšeg svjetskog prvaka Thomasa Mustera. U svoja prva tri nastupa Thiem je zaradio po jednu pobjedu, a nije stigao do posljednja četiri. Sad će pokušati osvojiti trofej iste godine kada je osvojio svoj prvi ATP Masters 1000 naslov (Indian Wells).

Dali si znao?
Na Nitto ATP finalu bit će to četvrti put da je jedan od prvaka po prvi put prvak! Posljednji put kada se to dogodilo na turniru bilo je od 1988-91 s Beckerom, Stefanom Edbergom, Andreom Agasijem i Samprasom.