Hrvatska ide na EURO 2020!

Vatreni pobijedili Slovake!

Hrvatska nogometna reprezentacija bit će jedan od sudionika europske smotre idućeg ljeta, nakon pobjede nad Slovačkom i uspješnog završetka kvalifikacija!

HRVATSKA - SLOVAČKA 3:1 (0:1)
Kvalifikacije za EP 2020., Skupina E.
Stadion HNK Rijeka, Rijeka.

Sudac: C. Turpin (Francuska)

Strijelci: 0:1 - Boženik (32'), 1:1 - Vlašić (56'), 2:1 - Petković (60'), 3:1 - Perišić (74')

Žuti kartoni: Ćaleta-Car (13'), Mak (23'), Rebić (43'), Dubravka (79')

Crveni karton: Mak (66')

Hrvatska: Livaković, Barišić, Ćaleta-Car, Perić, Jedvaj, Modrić, Brozović, Perišić (81' Oršić), Vlašić (75' Kovačić), Rebić (54' Brekalo), Petković. Izbornik: Z. Dalić.

Slovačka: Dubravka, Hancko, Škriniar, Vavro, Pekarik, Hamšik, Lobotka, Kucka (79' Hrošovsky), Rusnak (63' Haraslin), Mak, Boženik (72' Duriš). Izbornik: P. Hapal.

Izabranici Zlatka Dalića pobijedili su na Rujevici Slovačku rezultatom 3:1, iako su na poluvremenu bili u rezultatskom zaostatku, te su osvojili prvo mjesto u kvalifikacijskoj Skupini E. Hrvatska je tako izborila svoje 11. veliko natjecanje od samostalnosti!

Unatoč većem broju prilika Vatrenih u prvom dijelu, među kojima su se isticale one Petkovića, Vlašića i Perišića, Slovačka je u Rijeci povela zahvaljujući pogotku Boženika iz 32. minute. Slovački vratar Dubravka bio je nesavladiv prije odlaska na odmor.

Međutim, u nastavku je uslijedio preokret. Igrala se 56. minuta kada je Vlašić s ruba šesnaesterca pogodio donji kut slovačkih vrata, a samo četiri minute poslije Modrić ubacuje iz kuta, a Petković glavom pogađa za 2:1. Slovačka je potom zbog drugog žutog kartona ostala bez isključenog Maka.

Hrvatsku je pobjedu izvrsnom reakcijom potvrdio Perišić u 74. minuti, na ubačaj Barišića, a pred Dubravkom su se nizale prigode i za četvrti pogodak. 

U drugoj utakmici Skupine E odigranoj u subotu Wales je slavio na gostovanju u Azerbajdžanu (2:0), a u posljednjem se kolu - u utorak, 19. studenoga - sastaju Wales - Mađarska te Slovačka - Azerbajdžan.

Zlatko Dalić postao je prvi izbornik nakon Miroslava Blaževića koji je Hrvatsku odveo na dva uzastopna velika natjecanja, jedno Svjetsko prvenstvo i jedno Europsko prvenstvo, a ždrijeb skupina Europskog prvenstva na rasporedu je 30. studenoga u Bukureštu. Uz Hrvatsku, plasman na Europsko prvenstvo već su osigurali i Belgija, Italija, Rusija, Poljska, Ukrajina, Španjolska, Turska, Francuska, Engleska, Češka, Finska, Švedska, Austrija, Njemačka i Nizozemska.

Kvalifikacije za EP 2020., Skupina E:
1. Hrvatska 17 (8)
2. Mađarska 12 (7)
3. Wales 11 (7)
4. Slovačka 10 (7)
5. Azerbajdžan 1 (7)