NIŠTA SE NE MIJENJA

Poraz koji ne boli jako: Za Vatrene Euro tek sad počinje, ima i jedna dobra vijest

Hrvatska je Euro 2020. otvorila porazom koji u konačnici može, nadamo se i da hoće, biti sasvim beznačajan.

Željno iščekivani početak Europskog prvenstva iz kuta hrvatske reprezentacije pretvorio su razočaranje i poraz od Engleske na Wembleyju bez ispaljenog metka, međutim prostora a ni vremena za očajavanje naprosto nema.

U utakmici protiv Engleza u njihovom hramu nogometa niti jedna reprezentacija na svijetu ne bi bila favorit ili ako hoćete još preciznije – nema te reprezentacije koja bi poslije poraza od 1:0 na Wembleyju proglasila to kao nekakvu sveopću katastrofu. Nije to učinio niti Zlatko Dalić, makar je jasno da je igra Vatrenih bila daleko od željene razine, ali o tome će u danima koji dolaze morati porazgovarati izbornik i igrači.

Hrvatska i dalje drži sve u svojim rukama i to je zapravo najvažnija vijest. Otkako je UEFA na Europskom prvenstvu 2016. u Francuskoj implementirala aktualni format natjecanja, u sklopu kojeg od 24 reprezentacije koje sudjeluju na europskoj smotri njih čak 16 prolazi u drugi krug, jasno je kako su četiri boda dovoljna za nokaut fazu, a lako moguće da će dostatna biti i tri. U prijevodu: jedna pobjeda.

Idealan scenarij: Hrvatska druga u skupini

Iz svake od šest skupina u osminu finala dalje prolaze po dvije reprezentacije, a dalje idu i četiri najbolje trećeplasirane. Na Euru 2016. se tako dogodilo da je Portugal, koji se kasnije okitio naslovom prvaka Europe, plasirao se u osminu finala s tri remija u skupini, dok je Sjeverna Irska to uspjela s jednom pobjedom i dva poraza u skupini.

Razlog zbog kojeg ne treba previše kukati nad gubitkom bodova na Wembleyju leži u kosturu nokaut faze, koji je napravljen tako da će ona reprezentacija koja na kraju završi kao prva u skupini D imat pakao već u osmini finala, budući da će igrati protiv drugoplasiranog iz skupine F u kojoj se nalaze Francuska, Portugal, Njemačka i Mađarska. To je ipak kudikamo teži ždrijeb nego li drugoplasirana reprezentacije iz skupine E (Španjolska, Poljska, Švedska, Slovačka), što će dočekati drugog iz grupe D u osmini finala. Završi li Hrvatska treća, ići će na pobjednika skupine B (vjerojatno Belgija), pobjednika skupine E (vjerojatno Španjolska) ili pobjednika skupine C (Nizozemska). Dakle, bilo bi idealno kad bi Vatreni osvojili četiri do šest bodova u dvije preostale utakmice i zacementirali tu drugu poziciju.

Jako važan dan odmora viška

Vidjet ćemo kako će to izgledati i kakav će rezultat Vatreni polučiti protiv Češke 18. lipnja i protiv Škotske 22. lipnja, dvaju reprezentacija od kojih nedvojbeno posjeduju veću kvalitetu.

Dobra vijest u cijeloj priči je to što Češka i Škotska svoju međusobnu utakmicu prvog kola skupine D igraju tek u ponedjeljak (početak je u 15:00). Vatreni se već večeras vraćaju čarter letom iz Londona u Pulu i zatim odlaze u svoju bazu u Rovinju. Izabranici Zlatka Dalića imat će dan odmora više od Čeha što bi se, nadamo se, moglo osjetiti u završnici utakmice Hrvatska – Češka koja se igra u petak.