VELIKI FAVORIT

Spasitelj Barcelone vraća se na prijestolje: Žestoko napao Real i najavio velika pojačanja

Ankete govore da je bivši predsjednik Barcelone Joan Laporta golemi favorit u predstojećim izborima...

Joan Laporta veliki je favorit za pobjedu na predstojećim izborima (24. siječnja) za predsjednika Barcelone. To se može zaključiti po rezultatima istraživanjima katalonskog dnevnika Mundo Deportiva.

Ako je to istraživanje točno, a na mnogima primjerima vidjeli smo posljednjih godina koliko ankete mogu „pogriješiti“, Laporta u ovom trenutku ima potporu čak 52,3 posto članova Barcelone s pravom glasa.

Uoči Božića istraživanje je provela tvrtka za istraživanje javnog mijenja Time Consultants, a na uzorku od 220 sociosa. Pravo glasa ima njih oko 140 tisuća.

Laporta ima čak 40 posto veću potporu od najvećeg protukandidata Victora Fonta, kojeg podupire tek 13,2 posto ispitanih glasača. Kažemo tek jer su ranije spekulacije govorile da su Laporta i Font tu negdje.

Laporta golemi favorit za novog predsjednika Barcelone

Prema svemu sudeći, bivši predsjednik Barcelone ulazi u završnicu predizborne kampanje kao golemi favorit. Znalo se da Laporta uživa značajnu naklonost među navijačima Barcelone, ali isto tako i da ima puno protivnika.

Laporta je bio predsjednik Barcelone u razdoblju od 2003. do 2010. Nakon nekoliko godina velike krize na prijelazu milenija, Barcelona je pod njegovim vodstvom osvojila dvije Lige prvaka i četiri španjolska prvenstva. Mnogi ga smatraju najvećim predsjednikom Barcelone u povijesti.

Međutim, imao je i dosta oponenata zbog toga što je optuživan za korupciju i loše financijsko poslovanje. Naime, ostavio je Barcelonu u velikim dugovima. Sandro Rosell i njegov tadašnji pobočnik i nasljednik Josep Maria Bartomeu na valu tih optužbi pobijedili su na izborima. Nekoć su obojica bila u Laportinoj vladi...

Laporta je politički dosta utjecajan u političkim sferama Katalonije. Izgradio je imidž nepokolebljivog borca za samostalnost Katalonije. Za razliku od Bartomeua, kod njega nikada nije bilo dileme treba li Barcelona kao nogometni klub javno podupirati ideju samostalnosti, iako sada kaže do to nije u prvom planu i da će se manje baviti politikom.

Spasitelj Barce

Polučeni uspjesi u prvom mandatu i jasni politički stavovi vjerojatno su razlog potpore koju trenutačno uživa među članovima kluba. Bitna je i trenutačna situacija u klubu. Podsjeća na razdoblje s početka milenija kada je Barca bila u velikoj krizi i nestrpljivo se čekao spasitelj. Na kraju je Laporta to i bio.

Kako se i očekivalo, ostali kandidati imaju puno manju potporu: Emili Rousaud (3.2%), Agustí Benedito (2.7%), Xavi Vilajoana (2.7 %), Toni Freixa (2.3%), Jordi Farré (1.4%), Pere Riera (0.9%) i Lluís Fernández Alà (0.5%).

Značajan je podatak što je među anketiranima dosta neodlučnih, oko 17 posto anketiranih, dok oko 3,5 posto ne namjerava izaći na izbore.

Analitičari smatraju kako je Laporta povukao odličan PR potez s objavom provokativnog plakata u blizini Realova stadiona u Madridu. Smatraju da mu je to donijelo određene bodove.

„Želim te vidjeti opet“, pisalo je na golemom plakatu uz Laportinu fotografiju.

U Marci je danas izašao intervju s Laportom. Kaže da plakat nije provokacija, već označava osebujnost njegova karaktera.

„Nosi sa sobom dozu humora i ironije. Mislim da je tako i prihvaćen, sa simpatijama“, kaže Laporta, koji se nikada nije libio udariti u rebra najvećeg suparnika.

Suci i Real

Na pitanje smatra li i dalje da suci pomažu Realu, da VAR radi u korist Madriđana, odgovorio je u svojem stilu:

„Kad bi neki Marsovac sletio na Zemlju i vidio VAR, odmah bi shvatio da dolazi iz Madrida.“

Laporta tvrdi da će svim silama pokušati zadržati Lionela Messija na Camp Nouu

„Messi će pričekati kraj sezone i prvo saslušati Barcinu ponudu. Mislim da ja imam najveću šansu uvjeriti ga da ostane. Uvijek mi zna reći da sve što sam mu obećao, to sam i ispunio. Ja držim do svoje riječi.“

Priznaje da je napravio neke pogreške u prvom mandatu, ali…

„Radije pamtim dobre stvari, a bilo ih je jako puno. Naučio sam puno na svojim pogreškama. To iskustvo puno će mi pomoći.“

Podsjeća da je još 2015. govorio kako ne vjeruje bivšem rukovodstvu.

„Ostavio sam i takvo nasljedstvo da su htjeli samo izvući korist iz toga. Nisu radili ništa da unaprijede klub.“

Nema prijelazne sezone

Real je u međuvremenu preuzeo primat…

„Bivša garnitura propustila je golemu šansu dovesti najbolje nogometaše. Barca je bila u sjajnoj poziciji, ali oni to nisu znali iskoristili“, kazao je Laporta, koji je svojedobno iščupao Ronaldinha iz zagrljaja Alex Fergusona i doveo ga u Barcelonu. Taj se potez pokazao povijesnim, potaknuo je novu Barcinu revoluciju i najuspješnije razdoblje u povijesti kluba.

Ako pobijedi na izborima, Laporta se neće odreći bitke za naslov prvaka.

„Sjećam se moje prve sezone s Rijakaardom na klupi. Ujesen je bilo jako loše, a na proljeće smo zaredali s 18 utakmica bez poraza i zamalo osvojili prvenstvo. Ne treba odustajati jer u nogometu se nikad ne zna. Stvari se mogu promijeniti preko noći. Najvažnije je stanje duha. Priča se o nekom prijelaznom razdoblju. Ma, Barca to ne poznaje i ne priznaje.“

U predizbornoj kampanju u prvom mandatu obećao je da će dovesti Davida Beckhama, a stigao je Ronaldinho, koja se pokazao puno boljim potezom. Sada nema takvih obećanja, no hoće li pokušati dovesti poneko pojačanje u završnici zimskog prijelaznog roka?

Nova pojačanja

„Prvo će nas privremena uprava morati informirati o stanju u klubu. Ono što je sigurno, od trenera ću tražiti da se ne limitira na funkciju koju obnaša“, znakovito je odgovorio.

Hoće li angažirati Xavija, koji je u timu njegova suparnika Victora Fonta, i dati mu neku važniju funkciju? Namjerava li krenuti po Haalanda, Mbappea…

„Neću upasti u zamku i razbacivati se imenima. Na taj način samo bi podigao cijenu tuđim igračima, dok bi smanjio našima. Mogu samo reći da me mnogi agenti zovu i raspituju se.“

Ovo bi se moglo shvatiti kao najava dovođenja velikih pojačanja. Zna se da je bio prijatelj s Johanom Cruyffom i veliki štovatelj njegova lika djela. Što biste mu posvetili ako pobijedite?

„Čim spomenete njegovo ime, odmah se uzbudim. Naravno da bih sve uspjehe njemu posvetio, ali prije svega bih želio da igramo spektakularan nogomet. Upravo u Cruyffovom stilu, onako kako nas je on učio“, zaključio je Laporta.