BROJKE NE LAŽU

Svaka pobjeda je važna: Vatreni protiv Armenije moraju prekinuti negativan niz u borbi za Euro

Hrvatska je uspješno riješila prvi od dva ispita u rujanskom ciklusu kvalifikacija za Euro 2024. Izabranici Zlatka Dalića ispratili su Latviju s visokih 5:0, a sada moraju u goste kod Armenije.

Bit će to kudikamo ozbiljniji ispit protiv momčadi koja je bila na pragu pobjede protiv Turske. Sve do 88. minute imali su tri boda u džepu na vatrenom gostovanju, no jedan ulazak s klupe sve je promijenio. 

Bertug Yildirim, igrač koji je samo nekoliko minuta ranije ušao u igru, poentirao je za izjednačenje i tako ostavio Tursku na čelu skupine s deset bodova i čak dvije utakmice više od Hrvatske.

Pred sam početak kvalifikacija za Euro 2024. Hrvatska i Turska su slovile kao najveći favoriti za osvajanje skupine, no posljednji rezultati pokazuju da se nipošto ne smije podcijeniti Armenija.

Vatreni moraju prekinuti negativnu tradiciju

Trenutno su na trećem mjestu sa sedam bodova, koliko ima i Hrvatska, no Armenci imaju jednu utakmicu više i sada im u goste dolaze Vatreni. Dalićevi izabranici  moraju ići po pobjedu u lovu na prvo mjesto skupine, no povijest nam pokazuje da im neće biti lako na Kavkazu.

Vatreni su na Kavkazu dosad odigrali tri susreta, dva puta protiv Azerbajdžana i jednom protiv Gruzije, i nikad nisu pobijedili. Dva su puta upisali remi protiv Azerbajdžana, a jednom poraz kod Gruzije, piše profesor Tomislav Globan na službenom Twitter profilu.

Ipak došlo je vrijeme da se prekine negativna tradicija, a Vatreni za to imaju više razloga. Osim što hvataju prvo mjesto u skupini, Vatreni moraju skupiti što veći broj bodova kako bi završili među pet najboljih pobjednika skupine u borbi za Euro 2024.

To bi im donijelo ulazak u prvu jakosnu skupine, što bi uvelike olakšalo posao Vatrenih na Euru 2024. Već na prvoj stepenici izbjegli bi najjače protivnike, kao što su Francuska, Portugal, Njemačka i ostali.

Upravo je Globan izračuno da Hrvatska trenutno ima 41 posto šansi da završi u prvoj jakosnoj skupini, a 49 posto u drugoj jakosnoj skupini.