POLEMIKE SU DOSTA ŽUSTRE

Tko je najbolji svih vremena - Hamilton ili Schumacher?

Britanac se ove nedjelje i službeno poravnao s Nijemcem po broju naslova svjetskog prvaka.

U onoj najvažnijoj statističkoj kategoriji - broju osvojenih naslova prvaka - Lewis Hamilton se ove nedjelje izjednačio s Michaelom Schumacherom.

Britanac je trijumfirao na Velikoj nagradi Turske i osigurao sedmu titulu, koliko ih ima i legendarni Nijemac.

Cijela priča oko Hamiltonove sedme titule bila je stvar formalnosti, znalo se da u kombinaciji s brzinom koju on posjeduje i toliko dominantnim bolidom ova sezona ni ne može drukčije završiti nego s novim naslovom. Bila je samo stvar kada će stići i matematička potvrda, a evo to se dogodilo tri utrke prije kraja.

Puno prije nego li su Hamilton i Schumacher postali izjednačeni po broju titula, počele su rasprave oko toga tko je najveći svih vremena, Lewis ili Michael.

Za i protiv

Pritom pristaše jednog i drugog imaju svoje argumente. Hamiltonovi obožavatelji tvrde da je ovakva lakoća pobjeđivanja i nadmoć nad konkurencijom neviđena dok će im Schumacherovi navijači spočitati kako se put njih dvojice ne može uspoređivati.

I u pravu će biti jedni i drugi. Hamilton i Mercedes su rasturili konkurenciju u Formuli 1 do te mjere da se incidentom smatra kada neka druga momčad pobijedi. U ovoj sezoni od 14 utrka u njih 12 je slavio Mercedes (10 puta Hamilton i u dva navrata njegov momčadski kolega Valtteri Bottas) što dovoljno demonstrira koliko su moćni.

Međutim, kada se priča o Hamiltonovoj eri u oktanskom cirkusu, ne treba zaboraviti da je čovjek u svojoj debitantskoj sezoni (2007.) odmah u ruke dobio bolid koji je tad bio najbrži na gridu i da nije bilo unutarnjih peripetija u McLarenu i s tadašnjim kolegom Fernandom Alonsom, ne bi m se dogodilo da Kimi Raikkonen u ludom raspletu s Ferrarijem im uzme taj naslov.

Schumacherov ulazak u svijet Formule 1 bio je kudikamo teži. Debitirao je u istoj dobi kao i Hamilton, s 22 godine, ali u bolidu nejakog Jordana, a kasnije je prešao u Benetton s kojim je odradio dvije sezone i tek poslije toga (1994.) dočekao priliku da zgrabi svoju prvu titulu. Dvaput uzastopce je Schumacher s Benettonom uzeo naslov i onda je prihvatio poziv Ferrarija koji je tad bio u potpunom rasulu. Stigao je u Maranello, aktivno se uključio u razvoj bolida i čekao pune četiri godine dok prođe dominacija prvo Williamsa pa McLarena, a onda je došao red na njega i pet naslova u nizu u razdoblju od 2000. do 2004. godine.

U drugom ešalonu Senna, Fangio, Prost...

Kad se priča o najvećem svih vremena, postoji relativno veliki broj ljudi koji na taj pijedestal neće uzdići ni Hamiltona ni Schumachera nego Ayrtona Sennu, brazilsku ikonu koji je tragično preminuo 1. svibnja 1994., a bio je poznat po svom beskompromisnom stilu vožnje s kojim je zauvijek osvojio milijune fanova Formule 1 diljem svijeta. Mnogi da i danas, bez obzira što je osvojio "samo" tri titule, doživljavaju kao najvećeg.

Za brojne Argentince je neupitni broj jedan njihov sunarodnjak Juan Manuel Fangio koji je u prvom desetljeću Formule 1 uzeo pet naslova, jedan više od francuske legende, profesora Alaina Prosta.