BILO JE OČEKIVANO

Počinje raspad u amaterskom boksu: Amerikanci prva velesila koja je napustila IBA-u i prešla novoj organizaciji

Nova boksačka federacija, World Boxing, dobila je prvog velikog člana.

Američki boksački savez (USA Boxing) koji predstavlja najuspješniju zemlju u olimpijskoj povijesti ovog sporta, napustila je Međunarodnu boksačku asocijaciju (IBA) i pridružit će se otcijepljenoj federaciji World Boxing.

Mike McAtee, izvršni direktor USA Boxinga, napisao je u pismu članovima u srijedu da povlačenje stupa na snagu odmah.

Čekalo se tko će prvi

"USA Boxing će odmah započeti s procesom prijave za World Boxing i podnijeti potrebnu prijavu prvog dana prihvaćanja, 1. svibnja 2023. ili približno tog datuma", dodao je.

"USA Boxing je predan neumornom radu sa svjetskim boksačkim savezima, nacionalnim savezima istomišljenika i svjetskom boksačkom zajednicom olimpijskog stila kako bi zaslužio privilegiju biti dio olimpijskog pokreta sada i u godinama koje dolaze."

World Boxing, registriran u Švicarskoj, osnovale su ovog mjeseca zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju, zabrinute zbog olimpijske budućnosti problematičnog sporta.

IBA-u i dalje vodi ruski predsjednik

IBA, koju vodi Rus Umar Kremlev i koju je Međunarodni olimpijski odbor (MOK) suspendirao 2019., osudila je World Boxing kao "lopovsku" organizaciju.

IBA, prethodno poznata kao AIBA, podnijela je službenu žalbu Neovisnoj boksačkoj jedinici za integritet u srijedu protiv pojedinaca i entiteta uključenih u tijelo za odcjepljenje.

McAtee je rekao da je odbor USA Boxinga jednoglasno odobrio rezoluciju o prekidu članstva, optužujući IBA-u da ne podržava načela svog ustava i ne poštuje Olimpijsku povelju i pokret.

Mjesto boksa na Olimpijskim igrama nakon Igara u Parizu iduće godine ostaje neizvjesno, a sport nije u početnom programu za OI u Los Angelesu 2028., čekajući reforme koje zahtijeva MOO.

USA Boxing je certificiran od strane Olimpijskog i Paraolimpijskog odbora SAD-a kao nacionalno upravno tijelo za olimpijski boks u Sjedinjenim Državama.

SAD je od 1904. godine osvojio 117 olimpijskih boksačkih medalja, uključujući 50 zlatnih, ali je bojkotirao nedavno IBA svjetsko prvenstvo za žene u New Delhiju.