CURI NA SVE STRANE

Ples milijuna u Maksimiru, Dinamo objavio brojke: Šokantan podatak bode oči! Pričali su o izvlačenju novca...

Maksimirski klub objavio je financijsko izvješće za prošlu godinu…

Klubovi iz hrvatske elitne lige u četvrtak su objavili financijske izvještaje i izvještaj o isplatama posrednicima u 2022. Hajduk i Šibenik dobili su dopuštenje HNS-a da prolongiraju objavu za jedan dan.

Dok se čekaju izvješća finalista hrvatskog Kupa, zanimljivo je pogledati tablice i usporediti neke stavke, posebice izdatke za posredničke usluge.

Na prvi pogled u oči upadaju diskrepancije klupskih izvješća s podacima Komisije za rad s posrednicima Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, koja je nedavno objavila podatke o poslovima u kojima su registrirani posrednici u prošloj godini.

Posredničke usluge

U izvještaju Komisije stoji da su klubovi za posredničke usluge ukupno izdvojili 4,27 milijuna eura, što je gotovo dvostruko manje nego godinu prije.

Dinamo je prvi na ljestvici s 2,42 milijuna eura. Drugo mjesto pripada Rijeci, koja je izdvojila 535.800 eura, a potom slijedi Lokomotiva s 488.000 eura. Hajduk je na četvrtom mjestu s 478.200 eura. Zanimljivo je da Osijek nije evidentiran na listi.

Međutim, te se cifre ne poklapaju s izvješćima klubova za posredničke usluge. Moguća je razlika u metodologiji obračuna.

Kako god, najveća se diskrepancija vidi u Dinamovu izvještaju. Naime, zagrebački je klub u svojem izvješću objavio podatak da je 2022. na posredničke usluge isplatio čak 76 milijuna kuna, što je četiri puta više nego u izvješću Komisije HNS-a. A i to što je isplatio ne znači da je konačna cifra, možda je ostalo još dugovanja. 

Šokantan podatak 

Kako je Dinamo na prodaji igrača uprihodio 73,2 milijuna kuna, bode oči da je prošle godine više potrošio na posredničke usluge. To je šokantan podatak, kako god okrenuli.

Slučajni promatrač možda bi se mogao upitati imaju li ovi podaci kakve veze s informacijama člana posljednjeg saziva Izvršnog odbora Dinama Ognjena Naglića, koji ih je otkrio u intervjuu za Jutarnji list početkom godine, a pod naslovom: "Na dva transfera nestalo je 8,5 mil. eura, zato Mamić ruši Antolića."

Misli se na transfere Ante Ćorića i Nikole More.

"Roma je za Ćorića 2018. godine isplatila osam milijuna eura, a u Dinamo su ušla samo četiri milijuna. U drugom slučaju Moro je prodan moskovskom Dinamu za devet milijuna eura, a u naš klub stigla su 4,5 milijuna eura. Samo na dva transfera nestalo je, dakle, 8,5 milijuna eura", otkrio je Naglić.

Optužbe za izvlačenje novca

"Želimo da se zaustavi izvlačenje novca iz Dinama i da se Zdravku Mamiću onemogući da vodi sportsku politiku kluba iz divljine u BiH", nastavio je.

U tom je intervjuu podcrtano da je Dinamo od 2016. do 2021. godine raznim menadžerima za posredničke usluge isplatio više od 250 milijuna kuna.

Iako UEFA preporučuje proviziju od tri posto, a tolerantna marža je do deset posto, Dinamo je, kako je stajalo u tekstu, u spomenutom razdoblju agentima isplaćivao u prosjeku 18,18 posto. Uz napomenu da transferi Ćorića i More uopće nisu obuhvaćeni ovom računicom.

Nakon objave podataka iz prošle godine, u kojoj je na ime posredničkih usluga isplaćeno oko 76 milijuna kuna, čini se logičnim upitati znači li to da se slična politika nastavila i nakon 2021.?

Štoviše, posredničke usluge u 2022. značajno su veće nego godinu prije, kada su iznosile oko 51 milijun kuna. Ako usporedimo tih 250 milijuna kuna od 2016. i do 2021., ovih 76 čini se rekordnom cifrom uzimajući samo jednu godinu.

Osijek ima "nulericu" s posrednicima, Rijeka u velikom minusu

To se može objasniti dospijećima rata i isplata. Moguće je da se plaćaju naknade za prijašnje transfere, što u izvješću ne možemo vidjeti jer stavke nisu specificirane, no to opet suštinski ništa ne mijenja. Očito je da je u Maksimiru modus operandi ostao isti.

Zanimljivo je da u Osijekovu financijskom izvješću o naknadama isplaćenim posrednicima stoji "nula", što se podudara s podacima Komisije HNS-a. Što to u prijevodu znači, teško je reći.

Promatrač sa strane mogao bi zaključiti da Osijek u prošloj godini nije imao transfere ili slavonski klub nema posredničke usluge, odnosno ne mora ih plaćati.

Podatak koji bode oči jest i taj da je Rijeka u prošloj godini poslovala s gubitkom od gotovo 40 milijuna kuna. Kako stoji u klupskom izvješću, Rijeka je na troškove posrednika izdvojila u 2022. oko 4,5 milijuna kuna, što je približno cifri koju je zabilježila Komisija HNS-a.