RONALDO RASPUCAN

Pobjede Italije i Portugala, Bosna i Hercegovina poražena na neugodnom gostovanju

Nedjeljni program kvalifikacija za Euro 2024. zaključen je slavljima favorita.

Nedjeljne utakmice kvalifikacija za Euro 2024. obilježile su pobjede Talijana Portugalaca, te poraz reprezentacije BiH.

Italija se oporavila od poraza protiv Engleza laganom pobjedom na Malti (2:0). Oba gola za azzurre na Malti pali su u prvom dijelu, a zabili su dva Mattea - Argentinac s djedom na Siciliji Mateo Retegui (15) i Matteo Pessina (27).

Sjeverna Irska ostala je praznih ruku na Windsor Parku u Belfast. Finci su održali lekciju nogometa Ircima, slavivši s minimalnih 1:0, a jedini pogodak na utakmici postigao je Benjamin Kallman u 28. minuti.

Portugal se pouzdano nosi s europskim nogometnim mališanima. Nakon uvodne domaće pobjede nad Lihtenštajnom s 4:0, danas su u Luksemburgu slavili sa 6:0. Za Portugalce je u prvom poluvremenu dva puta zabio 38-godišnji Cristiano Ronaldo (9, 31), po jednom Joao Felix (15) i Bernardo Silva (18). U drugom poluvremenu strijelci su bili još Otavio (77) i Rafael Leao (89).

Ronalda se pobrinuo za svoju statistiku nakon njegova 121. i 122. gola u 198. nastupa, što su sve novi svjteski rekordi. Također, zabio je 10. i 11. gol protiv Luksemburžana, njegovih najdražih žrtvi.

U ovoj skupini nogometaši Slovačke su u Bratislavi pobijedili suparnike iz Bosne i Hercegovine s 2:0. Robert Mak (13) i Lukaš Haraslin (40) zabili su za prvu pobjedu Slovaka u ovom kvalifikacijskom ciklusu, a brzo je splasnula euforija u BiH nakon pobjede nad Islandom (3:0) prije tri dana u Zenici.

Iznimno uvjerljivi bili su Islanđani koji su čak sa 7:0 slavili kod LIhtenštajna u Vaduzu. Aron Gunnarsson (48,68, 73pen) zabio je hat-trick za sjevernjake u drugom poluvremenu, a po jedan su zabili Olafsson (3), Haraldsson (38), Gudjohnsen (85) i Ellertsson (87).