Tenis

Đoković je najbolji, a Federer najveći tenisač u povijesti, evo zašto

Osvajanjem desetog naslova Australian Opena u karijeri Novak Đoković izjednačio se na vrhu ljestvice tenisača s najviše Grand Slamova. Ima ih 22, isto kao i Rafael Nadal, dok je nedavno umirovljeni Roger Federer ostao na 20.

Nakon prvog Grand Slama sezone ponovno se pokrenula priča o “GOAT” utrci (Greatest of All Time). Tko je najveći tenisač u povijesti? Mi, kao i mnogi, vjerujemo da je Đoković najbolji, a Federer najveći.

U čemu je razlika između najboljeg i najvećeg

Sportski fanovi često ta dva pojma poistovjećuju, ali smatramo da postoji bitna razlika. Kada govorimo o statusu najvećeg, u debate ne ulazi samo talent, sposobnost i rezultati, već i aura sportaša, ostavština koju je ostavio u sportu, stil igre i slično.

Zašto je Federer najveći

U povijesti ovog svijeta nije postajao čovjek koji je igrao tenis gracioznije od Rogera Federera. Nevjerojatni talent koji je tijekom svoje bogate karijere prikazivao donio mu je status ikone sporta, Michaela Jordana tenisa, čovjeka koji je samostalno svojom igrom podigao cijeli sport na totalno drugu razinu.

Zaboravimo na trenutak 103 ATP pobjede20 Grand Slam naslova i brojne druge statističke pokazatelje koje Federera stavljaju u vrh povijesti svjetskog tenisa. Federer je publiku dizao na noge fantastičnim forhendima iz nemogućih pozicija, nevjerojatnog kretanja po terenu kad vam se činilo kao da se kreće po oblacima, prekrasnog bekhenda (navodno njegov najslabiji udarac, ali 80 % tenisača “ubilo” bi za takav bekhend) i servisa koji je tehničko savršenstvo.

Emocija koju je Federer izazivao kod teniske publike i svojih fanova je nevjerojatna. Kada kombiniramo njegovo ponašanje na terenu i izvan njega, koje je uglavnom (osim na početku karijere) bilo gospodsko, Federer je razvio bazu obožavatelja kakvu nijedan tenisač u povijesti sporta nije imao.

Kada takvim potezima revolucionarizirate tenis, podignete sport na potpuno novu razinu te da zbog toga svaki čovjek na ulici zna tko ste (tko nikad nije pogledao tenis je barem čuo za Federera), onda ste u sferi Michaela Jordana, LeBrona Jamesa, Tigera Woodsa, Lea Messija, Cristiana Ronalda, ljudi koji su postali najveći u onom čime se bave ili su se bavili.

Zašto je Đoković najbolji

S druge strane, Novak Đoković nije ni blizu obožavan poput Rogera Federera, pa i Rafe Nadala, unatoč boljim rezultatima tijekom karijere. Mnogi mu zamjeraju kontradiktorno ponašanje (prije i poslije mečeva korektan i pun poštovanja, za vrijeme mečeva često divlja), no najveći razlog neprihvaćanja teniske publike jest to što je Đoković tijekom karijere uzimao naslove Federeru i Nadalu.

Budimo realni, do trenutka kada se klinac iz Srbije pojavio na sceni 2008. i uzeo prvi Grand Slam (Australian Open) u karijeri, Federer i Nadal razvili su možda i najveći teniski rivalitet nove ere. Teniski fanovi mogli su se dijeliti na navijače Federera i Nadala, a onda je Đoković počeo kvariti feštu. Uz često prgavo ponašanje na terenu, Federerovi i Nadalovi fanovi zbog toga ga ne bi prihvatili da osvoji 50 Grand Slamova.

Uz to, Đoković je tehnički fenomenalan, ali njegova igra nije toliko lijepa za oko kao Federerova i Nadalova. Iako se Rafina igra zasniva na trci, njegov snažan forhend uz liniju je legendaran udarac po kojem je ostao prepoznatljiv, dok smo Rogerova najjača oružja već spomenuli.

Đoković možda ima i najbolji return ikada, no nije to onaj wow faktor Nadalova i Federerova forhenda. No Đokovićeva je igra najkonzistentnija, taktički savršena i pokriva svaki metar terena, a pravovremenim udarcima prije ili kasnije lomi protivnika. Još kada uzmemo u obzir da se radi o čovjeku koji je većinu velikih mečeva pobijedio, a da je pritom imao cijeli stadion protiv sebe uz nevjerojatnu psihičku stabilnost i pozitivni omjer protiv Nadala i Federera, dobijemo najboljeg tenisača u povijesti. I da, nije loše napomenuti kako je najviše tjedana proveo kao najbolji tenisač ATP ljestvice te da bi se trebalo dogoditi čudo da ne završi s više Grand Slamova od Rafaela Nadala.