TRI LAVA TRI GOLA

Engleska u drugom poluvremenu pregazila Wales i otišla na Senegal s prvog mjesta skupine

Engleska je s 3:0 pregazila Wales i potvrdila prvo mjesto skupine B Svjetskog prvenstva u Kataru.

Nogometaši Engleske pobijedili su Wales 3:0 (0:0) o s vrha skupine B otišli u osminu finala Svjetskog prvenstva u Katru. Dvostruki strijelac bio je Marcus Rashford, a jednog je dodao Phil Foden.

U osmini finala igrat će protiv Senegala.

Englezi prijetili u prvom pa slomili Wales u drugom

Ovaj dvoboj trećeg kola skupine B Engleska je prelomila u nastavku kada je postigla sve pogotke. Wales je odolijevao i uspješno se branio u prvom poluvremenu, ali je potonuo u nastavku. Dva gola je dao Marcus Rashford, u 50. i 68. minuti, a jedan Phil Foden u 52. minuti.

Prvu veliku šansu Engleska je imala u 10. minuti. Marcus Rashford se našao u dobroj situaciji, pucao je, ali je njegov udarac odlično obranio velški vratar Ward. Vrlo brzo su stvari na travnjaku postavljene tako da su engleski nogometaši dominirali posjedom te su pleli mrežu oko suparničkih vrata, dok je Wales, barem u uvodnom dijelu ogleda, prvenstveno želio izvući živu glavu iz svega.

Novu šansu za Englesku je imao Foden koji je u 15. minuti pucao s vrha šesnaesterca, ali pored vratnice, dok je neprecizan i nekoliko trenutaka kasnije bio Maguire koji je zaprijetio glavom.

Sve do kraja poluvremena nastavila se dominacija Engleske, ali se broj pravih prilika smanjio. Još su po jednom pokušali Rashford i Foden, dok je Wales, kojem je trebala pobjeda za proboj prema osmini finala, u napadačkom smislu ostao potpuno tih tijekom svih uvodnih 45 minuta. Na samom kraju prvog dijela još je i Stones zaprijetio, no velška je mreža ostala netaknuta do odmora.

Tri lava, tri gola

No, vrlo brzo u nastavku Wales je potonuo. Unutar samo tri minute Engleska je dva puta pronašla put do suparničke mreže i time slomila suparnika. Prvo je u 50. minuti Rashford pogodio iz slobodnog udarca, s 20-ak metara, dok je u 52. poentirao i Foden za 2-0. Inače, pogodak Rashforda bio je prvi gol na ovom prvenstvu iz slobodnog udarca.

I nakon toga Wales nije imao ni znanja ni snage promijeniti tijek utakmice. Strahovito teško su Velšani dolazili u šansu, a nominalno njihov najbolji igrač, Gareth Bale, nakon prvog dijela je ostao u svlačionici nakon što je pokazivao probleme s ozljedom, ili spremnosti, tijekom prvog dijela.

Sve je i definitivno odlučeno u 68. minuti kada je Rashford postigao novi pogodak, ovaj put za 3-0, što je bio jubilarni stoti engleski gol u povijesti na svjetskim prvenstvima. Do kraja dvoboja mogla je Engleska povećati vodstvo, no Bellingham pa Foden nisu pogodili velšku mrežu.

U osmini finala Engleska će kao pobjednik skupine B igrati protiv Senegala, drugoplasirane momčadi u skupini A.

SP, skupina B (3. kolo)

WALES - ENGLESKA 0-3 (0-0)

Stadion Ahmad bin Ali. Gledatelja: 40.000. Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija).

STRIJELCI: 0-1 Rashford (50), 0-2 Foden (52), 0-3 Rashford (68)

WALES: Ward - Williams (od 36. Roberts), Mepham, Rodon, Davies (od 59. Morrell) - Ampadu, Allen (od 81. Colwill) - Bale (od 46. Johnson), Ramsey, James (od 77. Wilson) - Moore.

ENGLESKA: Pickford - Walker (od 57. Alexander Arnold), Stones, Maguire, Shaw (od 65. Trippier) - Henderson, Rice (od 58. Phillips), Bellingham - Foden, Kane (od 58. Wilson), Rashford (od 75. Grealish).

Žuti kartoni: James, Ramsey (Wales), (Engleska)