SLIJEDE LUDE UTAKMICE

Tri su reprezentacije sigurne, dvije su otpale, a čak 27 ih je još uvijek u igri za drugi krug

Prema svemu sudeći, u iduća četiri dana čeka nas svojevrsna nogometna ludnica.

Odigrane su sve 32 utakmice prva dva kola Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, nakon čega znamo tri reprezentacije koje su osigurale svoje mjesto u osmini finala (Francuska, Brazil, Portugal) te dvije koje već znaju da idu kući (odnosno jedna od njih tamo ostaje). To su Katar i Kanada.

Preostalih 27 reprezentacija i dalje ima svoje šanse, odnosno svoje kalkulacije kako se naći među 16 najboljih momčadi svijeta.

U nastavku teksta prošli smo kroz svih osam skupina te analizirali što se to u posljednjem kolu može dogoditi. Zaključak je samo jedan - čekaju nas četiri luda dana.

Grupa A

Nizozemska je u najboljoj situaciji. Dijele prvo mjesto u skupini, a posljednje kolo donosi im Katar i sve osim njihove pobjede bit će iznenađenje. No sigurni su i s osvojenim bodom, ako domaćini na taj način uspiju osvjetlati svoj obraz.

Čak bi i s porazom Nizozemci u nekim solucijama prošli dalje. Prije svega u onoj gdje bi Ekvador savladao Senegal, i to ne manjom razlikom nego što bi Nizozemska izgubila od Katra.

Ekvador i Senegal trebali bi imati izravni okršaj za drugog člana osmine finala, a predstavnik Južne Amerike u boljoj je situaciji jer prolazi dalje i s bodom. Te dvije reprezentacije mogu obje proći dalje, ali tu bi se morao dogoditi i uvjerljiv poraz Nizozemske od Katra.

Grupa B

Englezi su u najboljoj situaciji, dok je Wales u najgoroj, a igraju međusobno. Englezi su već jednom nogom u osmini finala, odnosno ispasti mogu tek porazom od četiri pogotka razlike.

Wales može dalje u slučaju pobjede te neodlučenog susreta Irana i SAD-a ili s već gore spomenutom pobjedom od četiri pogotka razlike.

Iran i SAD igraju međusobno, a pobjeda bilo koju momčad odvodi u osminu finala. Iran može dalje i s bodom, ali onda se ne smije dogoditi pobjeda Walesa nad Engleskom.

Grupa C

Iako su Poljaci trenutačno usamljeni na vrhu, ispred njih je teška misija. Zaustaviti Lea Messija i Argentinu, odnosno osvojiti najmanje bod, koji Lewandowskog i ekipu odvodi u osminu finala. 

Poljaci mogu dalje i s porazom, ali u tom slučaju Saudijska Arabija ne smije savladati Meksiko. Druga solucija, Poljska ne smije izgubiti s više od dva pogotka razlike, ako Saudijska Arabija i Meksiko uzmu svatko po bod.

Argentina mora ići na pobjedu, iako mogu dalje i s bodom, no također bi tada trebali pomoć Meksika, koji onda ne smije izgubiti od Saudijske Arabije.

Kad već spominjemo Arape, oni su s pobjedom svakako dalje, dok u slučaju boda trebaju pomoć Poljaka (pobjeda) ili Argentine (pobjeda s tri ili više golova razlike).

Meksiko je već prežaljen, iako imaju i oni svoje šanse. Prije svega, treba im što uvjerljivija pobjeda nad Saudijskom Arabijom, a uz to trebaju pratiti što se događa u drugom susretu. Solucija u kojoj im je dovoljna bilo kakva pobjeda jest da Poljska savlada Argentinu.

Grupa D

Francuska je s dvije sjajne predstave izborila osminu finala i pokazala se kao najbolja momčad prva dva kola, odnosno kao netko tko je došao obraniti naslov prvaka svijeta. I ne bi si trebala dopustiti opuštanje i kiks protiv Tunisa.

Tunis će se nadati opuštanju te svojoj pobjedi, koja im daje šanse za drugi krug. No trebat će im njihova pobjeda te pobjeda Danske nad Australijom, u soluciji gdje bi imali bolju gol-razliku od Danaca. Trenutačno su na istom, ali Danci su postigli gol više.

U svakom slučaju, osim šokantnog slavlja Tunisa nad Francuskom, Danska i Australija igraju međusobno za mjesto u osmini finala, a Australci su, iako popriličan autsajder, u itekako dobroj poziciji jer veliko iznenađenje i svoj plasman među 16 mogu osigurati bodom.

Grupa E

Španjolci su u lagodnoj poziciji. Neki bi rekli da su 99 posto dalje, a također imaju i približno isti postotak za uzimanje prvog mjesta. No i oni još uvijek mogu ispasti. 

Što se mora dogoditi za takvo nešto? Njihov poraz od Japana i pobjeda Kostarike nad Njemačkom ili Njemačke nad Kostarikom, ali otprilike u istoj maniri kako je Kostariku savladala Furija. Realno? Mnogi će reći ne.

Zato će za drugog biti prava borba. Ako Španjolci odrade ono što Kostarika i Njemačka od njih očekuju te savladaju Japan, Nijemcima bi bod osvojen protiv Furije mogao biti zlata vrijedan. Onda tek trebaju savladati Kostariku. S druge strane, Kostarikanci imaju šansu napraviti nešto nevjerojatno i plasirati se u drugi krug s bodom i gol-razlikom -6.

U slučaju neodlučenog susreta Španjolske i Japana, Nijemcima je zbog gol-razlike potrebna pobjeda od dva pogotka razlike ili pobjeda uz jedan pogodak razlike, ali s više ukupnih postignutih pogodaka od Japana. Trenutačno su oboje na dva.

Grupa F

O našoj skupini već znamo gotovo sve, no nije loše ponoviti. Hrvatska je u drugom krugu s bodom protiv Belgije, dok je u slučaju pobjede i vjerojatni osvajač prvog mjesta u grupi. Ipak, moguće je izjednačenje s Marokom, gdje bi odlučila gol-razlika.

U slučaju dva neodlučena susreta Hrvatska prolazi dalje kao prva, dok Marokanci idu dalje kao drugi.

Hrvatska može dalje i s porazom, no onda bi trebala pobjeda Kanade nad Marokom.

Belgiji bod može biti dovoljan, ali vjerojatnije je da neće jer se očekuje pobjeda Maroka nad Kanadom. Predstavnik Afrike tada bi uzeo prvo mjesto u skupini.

Ako Kanada ipak savlada Maroko, a Belgija uzme bod protiv Hrvatske, Crveni vragovi dalje će tek ako Kanađani to naprave s tri pogotka razlike. 

Marokanci s pobjedom prolaze svakako te isto tako uzimaju prvo mjesto u slučaju da Hrvatska ne pobijedi Belgiju. Dovoljan je njima i bod, no tada prolaze dalje svakako kao drugi.

Kanada je jedna od dvije momčadi koje nakon dva kola nemaju nikakve šanse naći se u osmini finala.

Grupa G

Brazil je s dvije pobjede izborio svoje mjesto u osmini finala te opušteno može ući u susret protiv Kameruna. Ipak, prvo mjesto još uvijek nisu osigurali, pa neće smjeti biti opuštanja. 

Kad je već spomenut Kamerun, njihove su šanse najmanje, no svakako ih treba spomenuti. Lavovi će u osminu finala ako pobijede Brazil, a Srbija savlada Švicarsku s jednakom ili manjom razlikom, odnosno ako savladaju Brazil s dva pogotka razlike, a Srbija i Švicarska odigraju neodlučeno.

U slučaju da se ne dogodi iznenađenje te da Brazil protiv Kameruna uzme minimalno bod, Srbija i Švicarska odlučuju međusobnim susretom. Srbima svakako treba pobjeda, no morat će osluškivati što se događa u drugom susretu, da im se ne dogodi usporedba gol-razlike njih i Kamerunaca.

Švicarska, kao što je navedeno, prolazi i s bodom, uz uvjet da Brazil ne izgubi od Kameruna s dva ili više pogotka razlike.

Grupa H

Portugal je izborio drugi krug i čeka se tko će mu se tamo pridružiti. Osim toga, jedina momčad koja im može uzeti prvo mjesto u skupini jest Gana, uz uvjet da savlada Urugvaj te da Portugal izgubi od Južne Koreje, i to dovoljnom gol-razlikom da Crne zvijezde budu bolje.

U slučaju da Portugal savlada Južnu Koreju ili uzme bod, oni su sigurno prvi, dok predstavnik Azije odlazi kući. Tada bi se Urugvaj i Gana međusobno borili za osminu finala. Urugvaju bi trebala pobjeda.

Iako su Urugvajci možda i najveće razočaranje prva dva kola, njihove šanse i dalje su itekako realne, mnogi bi rekli i najveće. No protiv Gane moraju pokazati kako nisu samo skupina kvalitetnih i poznatih nogometaša, nego da su momčad koja može igrati dobar nogomet.

Gana se protiv Urugvaja može nadati bodu, koji će im biti dovoljan u slučaju da Južna Koreja ne savlada Portugal.

Za kraj su preostali Korejci, koji će morati savladati opušteni Portugal te pratiti događanja na drugom terenu, gdje Gana ne smije slaviti. U slučaju neodlučenog rezultata na spomenutom susretu, Južna Koreja treba pobjedu od dva pogotka razlike.

U slučaju pobjede Urugvaja bilo bi im lakše, onda im prolazi svaka pobjeda koja nije za dva gola razlike manja od one dosad itekako sterilnih Urugvajaca nad Ganom.