PRVO GRAND SLAM FINALE

Rusi likuju! Zabranili im nastup, a djevojka rođena u Moskvi osvojila Wimbledon: Ima hrvatskog trenera

Jelena Ribakina rođena je u Moskvi, a do 2018. godine nastupala je pod ruskom zastavom.

Rusko-kazahstanska tenisačica Jelena Ribakina pobjednica je ovogodišnjeg Wimbledona. U finalu je preokretom slavila protiv Ons Jabeur iz Tunisa za 3-6, 6-2, 6-2.

Na početku susreta dvije debitantice u finalu nekog "grand slam" turnira bolje se snašla starija, 27-godišnja Jabeur koja je prvenstveno zahvaljujući brojnim pogreškama Ribakine dobila prvi set sa 6-3.

No, kada se 23-godišnja Kazahstanka rođena u Moskvi pribrala i smanjila broj pogrešaka ritam susreta se okrenuo u njezinu korist. Ribakina je ostvarila rani "break" u drugom setu, odbila sve prilike Jabeur za povratak u taj set, a gotovo ista situacija se dogodila i u trećem setu.

Veliku ulogu u posljednjem setu imale su i loše procjene Jabeur kada izazvati sporne odluke linijskih sudaca, a kada ne.

U tri je navrata propustila izazvati pogrešne odluke na svoju štetu u ključnim trenucima gemova, dok je tri puta pogrešno pozivala "challenge" na ispravne odluke sudaca što ju je odvelo u rezultatski zaostatak.

Ovom pobjedom Ribakina je postala prva igračica iz Kazahstana koja je osvojila "grand slam" naslov, a prije ovoga Wimbleodna najbolji rezultat na "grand slamu" bilo joj je četvrtfinale Roland Garrosa prošle godine.

Ribakina je do 2018. godine igrala pod ruskom zastavom, a onda je odlučila prihvatit poziv iz Kazahstana. Zanimljivo je izdvojiti kako je veliki uspjeh u karijeri odradila pod paskom hrvatskog trenera, Stefana Vukova.

Za kraj dodajmo da su Englezi zabranili nastup ruskim i bjeloruskim tenisačima na Wimbledonu zbog strašne invazije na Ukrajinu.