LUDO NEDJELJNO POSLIJEPODNE

Nikad otvorenije posljednje kolo Premier lige: Borba na sva četiri fronta i dalje je otvorena

Čak osam od deset utakmica posljednjeg kola engleske Premier lige ima ogromnu rezultatsku važnost.

Uistinu je nevjerojatno dočekati završnicu neke od najjačih svjetskih nogometnih liga, a da gotovo ništa nije sa sigurnošću riješeno. To se ove sezone dogodilo u Engleskoj.

Neke stvari naravno su već jasne, što je zapravo prirodno i normalno da se već ranije odluči. Tako znamo da Chelsea sigurno s trećeg mjesta odlazi u Ligu prvaka, uz Manchester City i Liverpool te kako sigurno ispadaju Norwich i Watford. Ono što se ne zna je četvrti sudionik Lige prvaka, kao što još uvijek nije poznato koja dva kluba će Engleze predstavljati u Europskoj ligi, a tko u Konferencijskoj. Tu je i završnica napete borbe za ostanak u ligi.

Ukratko, osam klubova bori se za spomenuto i to tako da između njih nema niti jednog međusobnog susreta. Tako tek utakmice Chelseaja protiv Watforda i Leicestera protiv Southamptona nemaju gotovo nikakav značaj. Sve ostale su itekako važne. Zato smo odlučili najavu podijeliti na četiri posebne stavke.

Borba za titulu prvaka

Manchester City - Aston Villa, Liverpool - Wolverhampton

City u posljednje kolo ulazi s bodom više i znatno boljom gol razlikom. Treba im domaća pobjeda nad Aston Villom, kojom svakako osvajaju titulu. S bodom su u problemima, kao naravno i s porazom. 

Zapravo je sve jasno. Liverpool će se nadati da Steven Gerrard može svoje trupe dovoljno dobro motivirati da naprave veliko iznenađenje te da iznenađenjem na Etihadu donesu naslov klubu koji je u njegovom srcu. Njemu bi to također jako puno značilo i sigurno bi olakšao uspomenu na travanj 2014. godine i kiks u utakmici protiv Chelseaja. Naravno, Liverpool treba savladati svoje uvijek čvrste goste.

Na Cityju je zadaća da u posljednjem susretu sezone odrade ono što rade kroz većinu nje te potvrde kvalitetu i time obrane titulu. Otkako su se Villainsi vratili u Premier ligu, savladali su ih u svih pet ligaških susreta te jednom susretu Liga kupa.

Borba za mjesto u Ligi prvaka

Arsenal - Everton, Norwich - Tottenham

Prije dva kola sve je izgledalo sjajno za Arsenal. Imali su četiri boda više od Tottenhama i pravu meč loptu za mjesto u Ligi prvaka kroz međusobni susret. U njemu su onda došli do uvjerljivog poraza, a onda jednako uvjerljivo izgubili su i od Newcastlea. Umjesto Lige prvaka došli su u situaciju gdje se moraju pouzdati u posljednjeplasirani Norwich.

Iako Arsenal još uvijek ima šanse, gledajući na formu neće ni njima biti lako odraditi svoj dio posla. Srećom, Everton je velikim preokretom protiv Crystal Palacea ipak uspio osigurati ostanak prije posljednjeg kola pa će moći opušteno ući u ovaj susret.

Norwich će svakako imati motiv oprostiti se dobrim rezultatom, pa nade navijača Arsenala ipak imaju pravo postojati, no pitanje je što mogu protiv motiviranih truba Antonija Contea.

Borba za mjesto u Europskoj ligi

Crystal Palace - Manchester United, Brighton - West Ham

Jedno mjesto u Europskoj ligi pripada lošijoj momčadi od dvije iz prošlog odlomka, dok će im se pridružiti bolji iz ovog duela u kojem Manchester United ima dva boda više od West Hama.

Sjajna forma Cristiana Ronalda dovela je United u situaciju da posljednje kolo odlučuju sami o sebi, no bod im možda neće biti dovoljan da izbjegnu pad u Konferencijsku ligu, što bi za njih bilo nešto katastrofalno, možda čak i gore nego da ostanu bez Europe. 

Gledajući na ovosezonski United, nikoga ne bi iznenadio još jedan posrtaj, kakvom će se nadati West Ham, no i momčad Davida Moyesa ima ispred sebe težak zadatak. Brighton je u posljednjih osam susreta poražen samo jednom i to od Manchester Cityja, a posljednja momčad koju su ugostili bio je upravo United, kojeg su ispratili rezultatom 4:0.

Ovo na papiru djeluje kao najneizvjesniji duel od sva četiri i sigurni smo kako će ogroman broj fanova najpraćenijeg engleskog kluba itekako strepiti, možda i do posljednjih trenutaka utakmica.

Borba za ostanak u ligi

Brentford - Leeds United, Burnley - Newcastle

Nakon velike Evertonove pobjede pitanje ostanka ostalo je na dva imena. Od njih svakako je teže Leeds Unitedu, budući da trupe Jesseeja Marscha moraju slaviti na gostovanju kod sjajnog Brentforda, a onda još dočekati i pomoć Newcastlea na Turf Mooru. 

Burnleyu u prilog svakako ide bolja forma, a umalo su u utakmici protiv Aston Ville došli do situacije da im je za ostanak dovoljan bod. Ovako će ipak morati što manje pratiti događanja u Londonu i igrati na pobjedu. Promjena stručnog vodstva na kraju se ipak pokazal kao dobar potez i ispred Mikea Jacksona, koji momčad vodi uz pomoć kapetana Bena Meeja, preostao je zadatak dovršiti posao.

U Leedsu su ove sezone napravili nekoliko loših poteza koji su najugodnije iznenađenje prošle sezone doveli ovdje gdje su sada. U nezavidnu poziciju gdje bi njihov ostanak vjerojatno bio iznenađenje ravno onome da Liverpool na kraju uzme titulu ili Arsenal mjesto u Ligi prvaka.

No, igra se do kraja, a Premier liga nas je više puta znala iznenaditi, oduševiti te podsjetiti koliko je nogomet čudesna liga. Neka se to dogodi još jednom!