Srušeni Dinamovi snovi

Manchester City slavio u Maksimiru

Gabriel Jesus bio je junak Manchester Cityja koji je slavio u Maksimiru s 4:1 te izbacio Dinamo iz Europe za ovu sezonu...

 
 
 
 
 
Nadali smo se da će ovo biti još jedna sjajna maksimirska večer. Dinamo je trebao pobjedu protiv Manchester Cityja za sigurni prolaz, ali nekako su se svi nadali barem pozitivnom ishodu u Harkivu i minimalno remiju Šahtara. Nije se dogodilo, Dinamo je na kraju rutinski poražen rezultatom kojeg nije zaslužio, a Atalanta se slavljem u Ukrajini ukrcala na vlak za Ligu prvaka.

Dinamo je bez velikog respekta ušao u susret. City je imao kontrolu nad posjedom kao što se i očekivalo, ali u 10. minuti jedan sjajni potez donio je Dinamu puno više od obične kontrole nad loptom. Damian Kadzior lijepo je pronašao Danija Olma u petercu koji isprve volejom pogađa mrežu gostiju.

blob:https://cc.sporttube.com/c913009c-0305-4bd0-aa03-973152a4a1cf

Nevjerojatan početak, eruptirale su tribine, ali jasno trebalo je nastaviti igrati jer se znalo da će City držati visoki pritisak i loptu u svojim nogama. Unatoč tome, dugo gosti nisu niti zapucali po golu Dominika Livakovića. Tek u 19. minuti i to Ilkay Gundogan čiji snažni udarac u sami kut gola vratar Dinama paradom zaustavlja. Protiv protivnika kao što je Manchester City znalo se da svaku, pa i najmanju priliku, morate iskoristiti.

Dinamo je dobio jednu takvu u 25. minuti. Nikola Moro ukrao je loptu, Olmo je bio potpuno sam na drugoj strani, ali veznjak Dinama ga nije vidio i upropaštena je odlična šansa. Četiri minute kasnije još jedna solidna prilika za ModreBruno Petković glavom je spustio za Olma koji sjajno bježi Nicolasu Otamendiju, ali sada pak on ne vidi puno bolje pozicioniranog Mislava Oršića i puca daleko preko gola.

Nažalost, Dinamu su se dva promašaja ili bolje rečeno dvije propuštene prilike obile o glavu. Ubacio je u peterac Riyad Mahrez, a glavom loptu u mrežu posprema Gabriel Jesus. Manchester City najskuplja je momčad svijeta i možemo reći da je zasluženo došla do izjednačenja, ali da su majstori fair-playa definitivno nisu. Naime, tijekom akcije Petar Stojanović ostao je ležati na centru nakon sudara, a u petercu je za vrijeme postizanja pogotka ležao Emir Dilaver. Sudac je ostao nijem, zahuktalo se između igrača, a Arijan Ademi je požutio zbog sukoba s gostujućim igračima.

Nakon izjednačenja, pogotovo zbog osjećaja nepravde, poraslo je i nezadovoljstvo i žestina kod Dinamovih igrača. Zbog jednog takvog nepotrebnog i ružnog starta Dinamo je mogao ostati s igračem manje. Razočarenje i ljutnju možemo razumjeti, ali namjeran udarac laktom Gojaka prema Rodriju ne i objektivno veznjak Dinama zaslužio je direktno isključenje. VAR se nije oglasio, kraj poluvremena je bio blizu i momčadi su otišle na odmor.

Dinamo je optimistično krenuo u nastavak susreta, ali je hladni tuš vrlo brzo došao. Zaspala je Dinamova obrana, Jesus je vrlo lijepo prošao, prevario i Dilavera te iz blizine matirao Livakovića. Nisu se Modri predavali, ali četiri minute kasnije došao je i konačni udarac. Benjamin Mendy oštro je ubacio, Livaković nije mogao do lopte, a čekao je naravno Jesus koji postiže hattrick i zabija za 1:3.

Ritam utakmice drastično je pao tim pogotkom. Dinamo je još pokušao nekim brzim pritiskom nešto napraviti, ali vrlo brzo je City primirio igru i nastavio s čuvanjem lopte te vrlo opasnim napadima. Jasno, niti Pepu Guardioli nije se žurilo, oni su svoje odradili tako da se veći dio susreta narednih dvadesetak minuta vodio na sredini terena.

Do Maksimira je jasno stigla vijest iz Harkiva tako da su i sve tribine osim one najvjernije sjeverne utihnule. Za to vrijeme, ritam su dodatno poremetile i brojne izmjene, a u 84. minuti točku na i postavio je Phil Foden lijepim pogotkom za 1:4. Imao je Dinamo do kraja još jednu lijepu priliku. Marko Gjira lijepo je uposlio Olma koji je pucao malo pored gola.