Ždrijeb za Euro 2020.god.

Ždrijeb u Bucharestu od 18:00 h.

Ždrijeb za završni turnir UEFA EURO 2020. odvija se u ROMEXPO-u u Bukureštu u subotu, 30. studenoga, a početak je u 18:00 po srednjeevropskom vremenu.

Hrvatska reprezentacija osvojila je svoju kvalifikacijsku skupinu za Europsko prvenstvo 2020. godine, ali nije uspjela biti među šest najboljih reprezentacija u kvalifikacijama pa će biti smještena u drugi pot pri ždrijebanju, odnosno u drugi jakosni rang.

Lista nositelja u ždrijebu se prvi put u povijesti neće slagati po nacionalnom renkingu na UEFA-inoj ljestvici, nego po renkingu u ovim kvalifikacijama. Pri slaganju takvog renkinga u skupinama u kojima je bilo šest momčadi prvoplasiranoj ekipi oduzeli su se bodovi osvojeni protiv zadnje momčadi i tako smo dobiti ljestvicu najboljih prvoplasiranih, a onda i najboljih drugoplasiranih momčadi.

Pot 1: Italija, Belgija, Engleska, Njemačka, Ukrajina i Španjolska

Pot 2: Francuska, Poljska, Švicarska, HRVATSKA, Nizozemska i Rusija

Pot 3: Portugal, Turska, Austrija, Danska, Švedska, Češka

Pot 4: Finska, Wales, play-off A, play-off B, play-off C, play-off D

Reprezentacije će u ždrijebu biti podijeljene u četiri jakosne skupine s po šest ekipa. U prvoj će biti šest najboljih prvoplasiranih reprezentacija. U drugoj će biti preostale četiri prvoplasirane ekipe (među kojima je i Hrvatska) i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije. U trećoj jakosnoj skupini bit će preostale drugoplasirane reprezentacije, a u zadnjoj će biti dvije najlošije drugoplasirane reprezentacije te četiri pobjednika dodatnih kvalifikacija. Dodatne kvalifikacije popunjavaju se po renkingu iz skupina Liga nacija (A, B, C i D).

Pošto je Njemačka u posljednjem kolu pobijedila Sjevernu Irsku, osigurala je poziciju u prvom potu i gurnula je Nizozemsku u drugi, u kojem se nalazi i Hrvatska. To znači da Hrvatska neće moći igrati s Oranjem niti s bilo kojom drugom reprezentacijom iz svog jakosnog ranga.

Potencijalne skupine

Skupina A: Italija, Francuska / Poljska / Švicarska / HRVATSKA, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, Wales ili Finska

Skupina B: Belgija, Danska, Rusija, Wales ili Finska

Skupina C: Ukrajina, Nizozemska, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, pobjednik skupina A, C ili D dodatnih kvalifikacija

Skupina D: Engleska, Francuska / Poljska / Švicarska / HRVATSKA, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, pobjednik skupine C ili D dodatnih kvalifikacija

Skupina E: Španjolska, Francuska / Poljska / Švicarska / HRVATSKA, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, pobjednik skupine B dodatnih kvalifikacija

Skupina F: Njemačka, Francuska / Poljska / Švicarska / HRVATSKA, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, pobjednik skupina A, C ili D dodatnih kvalifikacija

Zašto Hrvatska ne može igrati protiv Belgije i Ukrajine?

Hrvatska je i prije ždrijeba znala da sigurno neće igrati u skupini C jer je i domaćin te skupine Nizozemska drugi nositelj u skupini. Oranje će tako odmjeriti snage s Ukrajinom, a domaćin skupine C je i Rumunjska, no ona za nastup u toj skupini mora uspješno odraditi dodatne kvalifikacije.

Također, Hrvatska zna da neće moći biti u skupini ni s Belgijom, od reprezentacija svrstanih u prvi pot. Zašto? 

Rusija je drugi nositelj kao i Hrvatska, a njoj je kao domaćinu zajamčen nastup u Sankt-Peterburgu. U toj skupini zabetonirana je i Danska, treći nositelj, također domaćin u Kopenhagenu. S obzirom na to da se s Rusima prema UEFA-inoj odluci u istoj skupini ne smije naći Ukrajina, jedini preostali prvi nositelj koji može u tu skupinu je Belgija.

Među nositeljima koji su tako ostali mogući suparnici Hrvatske su Italija, Engleska, Španjolska i Njemačka. 

Talijani otvaraju Euro 12. lipnja

Zbog bizarnosti sustava baraža preostalih reprezentacija koje će svoj put do Eura tražiti kroz dokvalifikacije povezane s Ligom nacija, Italija je već prije doznala sve datume odigravanja svojih utakmica u skupini, Rusija, Engleska, Njemačka, Španjolska i Danska su doznale u kojim će se skupinama natjecati, a u skupini B poznate su tri od četiri reprezentacije koje će tražiti prolaz u osminu finala (četvrta je Finska ili Wales).

Naime, zbog činjenice da je Euro podijeljen na 12 zemalja domaćina UEFA je odlučila da se svaka od šest skupina igra u dva grada. Tako će se utakmice skupine A igrati u Rimu i Bakuu, dok će, recimo, domaćini grupi F biti München i Budimpešta.

UEFA je odlučila i da će svaka reprezentacija koja je domaćin Eura automatski igrati u svom gradu. Kako je Italija izborila plasman, ona se automatski kvalificirala u skupinu A i igrat će na rimskom Olimpicu. Talijani ujedno otvaraju Euro 12. lipnja.

Gradovi domaćini po skupinama:

Skupina A: Rim i Baku

Skupina B: Kopenhagen i Sankt-Peterburg

Skupina C: Amsterdam i Bukurešt

Skupina D: London i Glasgow

Skupina E: Bilbao i Dublin

Skupina F: München i Budimpešta

 

Koji će stadioni biti domaćini utakmica na Euru 2020.?

Skupina A: Olimpico, Rim (Italija) i Olimpijski stadion, Baku (Azerbejdžan)

Skupina B: Krestovski stadion, Sankt-Peterburg (Rusija) i Parken stadion, Kopenhagen (Danska)

Skupina C: Johan Cruyff Arena, Amsterdam (Nizozemska) i Arena Naționala, Bukurešt (Rumunjska)

Skupina D: Wembley, London (Engleska) i Hampden Park, Glasgow (Škotska)

Skupina E: San Mames, Bilbao (Španjolska) i Aviva Stadium, Dublin (Republika Irska)

Skupina F: Allianz Arena, München (Njemačka) i stadion Ferenc Puškaš, Budimpešta (Mađarska)

 

Osmina finala: Wembley, London (Engleska), stadion Parken, Kopenhagen (Danska), Arena Naționala, Bukurešt (Rumunjska), Johan Cruyff Arena, Amsterdam (Nizozemska), stadion Aviva, Dublin (Republika Irska), San Mames, Bilbao (Španjolska), stadion Ferenc Puškaš, Budimpešta (Mađarska), Hampden Park, Glasgow (Škotska)

Četvrtfinale: Allianz Arena, München (Njemačka), Olimpijski stadion, Baku (Azerbejdžan), Krestovski stadion, Sankt-Peterburg (Rusija), Olimpico, Rim (Italija)

Polufinale i finale: Wembley, London (Engleska)